Frequently Asked Questions for $200M Budget Rollout
http://doingwhatmatters.cccco.edu/StrongWorkforce.aspx

Q: When will Local Share and Regional Share allocations be known?
A: Preliminary allocations will be published by the CCCCO by 7/31/16 and made final upon approval by the Board of

Governors at its 9/19/16 meeting.

Q: What is the data source for modeling the allocations?

A: The trailer bill language specifies the factors and the weighting of the factors in determining the Local Shares
and Regional Shares. The CCCCO has used EMSI five-year projections as the source for ‘projected job openings’. ESRI
by zip code is the source for ‘unemployment’. ‘CTE FTES’ data is from 2014-15, which is the latest year of data
provided by colleges to the CCCCO MIS system. The CCCCO does not need any data from colleges/districts to model

the allocations.

Q: Will non-credit be included in the ‘CTE FTES’ calculations for allocations?
A: Yes, both non-credit and credit ‘CTE FTES' are inciuded.

Q: Will the local Strong Workforce funds come to the college as categorical?
A: Yes

Q: Are these ongoing funds?
A: Yes, every year, $200M in funds will be made available as a categorical to our system.

Q: Can we collect FTES apportionment on these CTE programs?
A: Yes, as long as some portion is funded by general funds. Please have your Chief Business Officer contact Vice
Chancellor Mario Rodriguez for further details. "-_Cr;-;-} least Ze%

Q: How long do we have to spend the funds?
A: The 2016-17 allocations will be available for Local Share spending through December 31, 2018. Note: Each year,

you will get another year’s allocation of Local Share.

Q: What if I can’t figure out enough ways to use my 2016-17 Local Shares?
A: Your use of Local Share will be reviewed in year two and we will start a discussion with you to return funds halfway
through year two if any are still uncommitted.

Q: With the development of new programs come substantive change applications with the ACCJC. Not only
is it time consuming for someone to prepare the substantive change documents, but they also have to pay
a fee to ACCIC to process it. Can the Strong Workforce funds be used to pay for this?

A: It is your decision on how to use the funds as long as you are meeting the multiple measures of CTE outcomes and
adhering to the requirements of the trailer bill language.

Q: Can I hire (e.g., CTE faculty, CTE Deans, coordinators, job developers, counselors for CTE counseling,
etc.) using the Strong Workforce Program funds?

A: It is your decision on how to use the funds as long as you are meeting the multiple measures of CTE outcomes and
adhering to the requirements of the trailer bill language.

Two things to consider if you are incurring on-going cost such as: 1) Note that these are three-year funds which are
shorter than your commitment when you make permanent hires; and 2) In a few year's time, your CTE programs may
need Local Share to aid with retooling/upgrading to keep them relevant. Therefore, if you commit all your Local
Shares to ongoing personnel cost, you may find yourself lacking the flexibility to invest in retooling/upgrading these
programs.

Does the 50% law apply?
These are restricted categorical funds and therefore excluded from the 50% law.

Does the FON apply?
If any staff hired is tenure track, that portion can count towards your FON.

Who can be voting members of the CTE Consortium for the use of the Regional Shares of the $200M?
Trailer bill section 88823 under subdivision of bullet point (b), (2), states: “Decisions governing, or relating to, the
dlstrlbutlon of fiscal resources shall be determined exclusively by the community college districts participating in the
consortium.”
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