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California College Promise Questions and Answers 
Updated January 2021 

 

GENERAL COLLEGE PROMISE QUESTIONS 
 

1. Is the second year of the College Promise fee waiver for any full-time student? 
 

Answer:  No, second year fees can only be paid for students who were first-time 
students the year before. 

 
2. Must students who are in their second year have been attending our college in 

the prior year to have their fees waived using College Promise funds? 
 

Answer:  No, any second year student who was a first-time student the year before may 
have the fees waived using California College Promise funds. The student may have 
attended any other California community college or have attended multiple 
community colleges. 

 
3. The news media continues to describe the College Promise as “free college” 

for first-time, full-time community college students. Is this label accurate? 
 

Answer:  The actual provisions of the program allow for a high degree of flexibility and 
Promise programs vary. The law allows colleges to decide what is best for their 
students, whether that is to cover fees for first-time, full-time students in their first and 
second years or make use of program funding in other ways that meet the goals of the 
legislation.  
Each college may implement the California College Promise in different ways. In 
addition, these funds may be used to tie-in or to expand existing local promise 
programs. Here are just some other possible uses: 

• Enrollment fee waivers for first-time, full-time students 

• Direct aid (grants) to students to help students meet the cost of attendance 
and reduce unmet need 

• Tuition reimbursement 

• Grants to assist students to address their basic needs 

• Support at local education agencies (LEA) to promote college 
preparedness and attendance 

• Staffing and academic/student support services to provide interventions and 
encourage outcomes 

• Other uses that support the goals of the legislation 



2 

 

 

 
4. Does it matter if we provide a fee waiver or award the funds as a grant or 

scholarship? 
 

Answer:  Districts should consider treating College Promise disbursements as direct 
assistance instead of fee waivers. Treating a disbursement as direct assistance will not 
result in a change in your general apportionment but treating it as a fee waiver will. 

 
5. Does the California College Promise replace the California College Promise 

Grant or CCPG, (formerly known as the BOG fee waiver)? 
 

Answer:  The California College Promise does not replace the CCPG. Districts providing 
fee waivers to first time, full- time students would use the California College Promise 
funds only for students who do not qualify for a CCPG.  

 
PROGRAM AND PARTICIPATION 

 
6. Is a college required to participate in the California College Promise? 

 
Answer:  Participation in the California College Promise is voluntary. A district is not 
required to establish a College Promise program nor is a district with an existing 
College Promise program required to change that program. However, if a district 
seeks to receive funding provided by the State to support the California College 
Promise, the district would need to comply with the requirements as established by 
the law in CEC Section 76396.1 described below and participate in the federal loan 
program. 

 
• Increasing the number and percentage of high school students who are prepared 

for and attend college directly from high school and increasing the percentage of 
high school graduates who are placed directly into transfer-level mathematics 
and English courses at a community college. 

• Increasing the percentage of students who earn associate degrees or career 
technical education certificates that prepare them for in-demand jobs and 
increasing the percentage of students who report being employed in their field of 
study. 

• Increasing the percentage of students who successfully transfer from a 
community college to the California State University or the University of 
California and increasing the percentage of students who graduate from college 
with a baccalaureate degree. 

• Reducing and eliminating regional achievement gaps and achievement gaps for 
students from groups that are underrepresented at the California Community 
Colleges, including, but not limited to, underrepresented students, low-income 
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students, students who are current or former foster youth, students with 
disabilities, formerly incarcerated students, undocumented students, students 
meeting the requirements of Assembly Bill 540 of the 2001–2002 Regular Session 
of the Legislature, and students who are veterans. 

 
7. What should a district do if it already has a locally funded College Promise that 

includes a tuition waiver that is duplicative of the tuition waiver allowed in this 
program? 

 
Answer:  A district is not required to expend any monies received from this program on 
providing fee waivers to students. Pursuant to Legislative intent, a district should use 
funding to advance the goals outlined in the program. 

 
8. Must a student enroll in 12 units or more for every term they attend to receive a fee 

waiver? 
 

Answer:  If a community college chooses to use its Promise funds to provide fee waivers, 
it shall create policies that are aligned with the first-time, full-time eligibility 
requirements. However, colleges may create flexibility within their policies to 
accommodate all enrolled students. For example, if a student fails to enroll in or 
complete 12 units in one term, the student could still be eligible for a fee waiver in the 
subsequent term as long as they enroll in 12 or more units in that subsequent term, with 
or without a formal appeal process.  
 

9. What is full-time equivalent for DSPS students? 
 
Answer:  A student enrolled in fewer than 12 units may be deemed “full time” at the 
discretion of the institution if the student has been certified as “full time” by a staff 
person in the disabled student services program at the institution who is qualified to 
make such a designation. 
 

10. What are districts required to do to receive funding? 
 

Answer:  The Chancellor’s Office will be responsible for insuring that districts 
complete their certifications in order to quality for appropriated funding: 

• Partner with one or more Local Education Agencies (LEAs) to establish an Early 
Commitment to College Program; 

• Partner with LEAs to improve college readiness and reduce remediation; 

• Use evidence-based multiple measures for assessment and placement; 

• Participate in the CCC Guided Pathways program; 

• If a college provides fee waivers for first-time, full-time students, ensure that 
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students complete the FAFSA or California Dream Act application. 

• Participate in the federal student loan program. Districts not currently in the loan 
program must apply to reenter the loan program prior to July 1 of any award 
year. 

 
11. For those colleges that award fee waivers for first-time, full-time college 

students, what definition will be used for first-time college student? 
 

Answer:  The program will use the definition used for IPEDS reporting that defines 
first-time college student as: 

“A student who has no prior postsecondary experience (except as noted below) 
attending any institution for the first time at the undergraduate level. This 
includes students enrolled in academic or occupational programs. It also 
includes students enrolled in the fall 
term who attended college for the first time in the prior summer term, and 
students who entered with advanced standing (college credits or 
postsecondary formal award earned before graduation from high school).” 

The IPEDS definition for postsecondary education is also used: 

“The provision of a formal instructional program whose curriculum is designed 
primarily for students who are beyond the compulsory age for high school. This 
includes programs whose purpose is academic, vocational, and continuing 
professional education, and excludes avocational and adult basic education 
programs.” 

 
12. Is there an age limit for the start of a student’s first year? 

Answer:  A student could be considered a first-time college student at any age. 
However, they must meet the IPED first-time college student definition. 

 
13. If a student completely withdraws or drops down to less than the college’s full-

time attendance, do they need to repay the grant/fee waiver? Can they regain 
eligibility in the program? 

Answer:  Each institution should establish its own return of funds policies. Colleges may 
create flexibility within their policies to accommodate all enrolled students. For 
example, if a student fails to enroll in or complete 12 units in one term, the student could 
still be eligible for a fee waiver in the subsequent term as long as they enroll in 12 or 
more units in that subsequent term, with or without a formal appeal process. 
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14. What if a student is enrolled in a program of study such as a certificate program 
that does not allow for 12 units per term, such as nursing? Can they receive a 
fee wavier? 

Answer:  See question 8. 

15. For colleges providing a fee waiver for the summer, do they have to be enrolled full-
time? 

Answer:  Yes, students must be enrolled full-time to receive a fee waiver. 
 

16. Does a student have to be a California resident to receive funds? 

Answer:  Yes, participation is limited to California residents and students eligible for the 
non-resident tuition exemption. 

For students receiving a grant or waiver from tuition fees, non-residents are not 
eligible. CEC Section 76396.3(b) states: 

"A fee waiver provided pursuant to this subdivision shall not be available to a 
student who is charged a tuition fee pursuant to Section 76140." 

Section 76140 addresses non-resident fees for students. 

 

17. Does attending adult education classes affect the first-time definition? 

Answer:  Adult education enrollment does not affect a student’s classification as a 
first-time college student. See the IPEDs definition of postsecondary education 
definition provided in question 11. 

 

18. Does prior attendance in ESL classes affect first-time status? 

Answer:  First-time status is affected only if the student was awarded credit 
for the ESL coursework or if other credit coursework was completed at the 
same time as the ESL coursework. 
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PROGRAM FUNDING 
 

19. How are funds allocated to districts? 

Answer:  Allocation calculations are based on individual college reported MIS data.  

College 
Allocation = (A) Amount needed to 

waive fees for 2 years + (B) Fair Share Pell Recipients 
90% of remaining after factor (A) 

 

+ (C) Fair Share FTEs 
10% of remaining after factor (A) 

 
     

20. Is this one-time or continuing funding? 

Answer:  The California College Promise is an ongoing program subject to annual funding 
in the state budget. 

 

21. If we have unspent funds at the end of the award year, should they be returned? 

Answer:  Colleges should take steps to assess the needs of their current students and 
spend their Promise Program funds to meet program goals. 

 
22. Are the California College Promise funds restricted? 

 
Answer:  Yes, College Promise funds are restricted and should be recorded in the 
Restricted General Fund – Object Code 8620 (General Categorical Program). Expenses 
for eligible services as described in the law can also be recorded in the same restricted 
fund. Fee waivers for first-time, full time students may also be recorded under object 
code 7500 or processed through Fund Type 74. 

 
23. Are College Promise funds that are used for fee waivers refundable to 

students? 
 

Answer:  No, College Promise funds are not refundable to students and each district 
should ensure that its accounting system has audit checks in place to identify these 
transactions. 

 
USE OF THE FAFSA OR DREAM ACT APPLICATION 

 
24. Are students required to complete the FAFSA or Dream Act Application (CADAA) for 

all of its students? 
 

Answer:  The FAFSA or Dream Act Application (CADAA) application is required if the 
student is receiving funding from College Promise funds for a fee waiver or for other 
direct assistance. 
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25. Is there a deadline to file the FAFSA or CADAA? 
 

Answer:  The California College Promise does not have a stated deadline. Colleges 
could choose to set a final deadline for College Promise fee waiver applications based 
on their Promise policy. The student’s FAFSA or California Dream Act Application must 
be completed prior to receiving benefits in the program. Of course, other financial aid 
programs do have deadlines for FAFSA or CADAA submission. 

 
26. Question 8 describes the participation requirements for the California College 

Promise. One requirement is to “Partner with one or more Local Education 
Agencies (LEAs) to establish an Early Commitment to College Program. Is this still 
required? 

 
Answer: The "Early Commitment to College" program was repealed as of January 1, 
2019 in accordance with prior EC section 54716. However, the first goal of the 
legislation (Question 6) is “Increasing the number and percentage of high school 
students who are prepared for and attend college directly from high school and 
increasing the percentage of high school graduates who are placed directly into 
transfer-level mathematics and English courses at a community college.” 

 
Clearly, the intent of the law is for districts to have significant involvement with local 
high schools towards meeting the goals of the legislation. 

 
QUESTIONS ON A STUDENT SECOND YEAR IN THE PROGRAM 

 
27. For students continuing as full-time for their second year, must they have been 

paid the year before in the program or only have been first-time, full-time at 
that college or another college? 

 
Answer: A student can be considered for a second year of College Promise eligibility only 
if they were a first-time student the prior year. 

 

28. Can a student have attended more than one college in the prior year to 
establish eligibility for their second year? 

 
Answer: A student who was a first-time college student the year before and attended 
more than one college can receive a College Promise fee waiver for the second year. 


